Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/vks/public_html/480.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ryba według Magdy Gessler proste przepisy

Smakowite śledzie według Magdy Gessler

Chociaż najczęściej na naszych stołach królują śledzie marynowane w śmietanie, to trzeba wiedzieć, że ryby te można podawać tak naprawdę na bardzo wiele sposobów. Śledzie mogą stać się składnikiem pysznej warzywnej sałatki, ale nie tylko. Bardzo smaczne są również świeże śledzie, które można upiec na grillu lub na patelni. Można je podawać chociażby z jabłkami.

Z kolei ze słonych śledzi najczęściej przyrządza się różnego rodzaju przystawki. Jeśli jednak chcemy przygotować śledzie w naprawdę wykwintny i apetyczny sposób, wówczas możemy sięgnąć po przepis na śledzie według Magdy Gessler. Ta znana restauratorka dzieli się różnego rodzaju recepturami i pomoże nam przyrządzić smakowite śledzie, które sprawdzą się na wiele okazji.

Magda Gessler proponuje przyrządzenie pysznych śledzi po staropolsku. Do ich przygotowania będziemy potrzebować około sześciu filetów ze śledzia, śmietanę (najlepsza będzie śmietana 36%), mlecze ze śledzia, dwie średniej wielkości cebule, kilka sztuk kiszonych ogórków, śwież koper, pieprz, majonez oraz jedną cytrynę.

Na początku należy połączyć mlecze ze śledzi z majonezem (najprościej będzie te składniki ze sobą zmiksować). Następnie dodajemy do nich śmietanę, sól oraz pieprz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do mleczy z majonezem. Ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę i również dodajemy do mleczy. Filety ze śledzi rozdrabniamy, a następnie układamy na przygotowanym sosie.

Śledzie po staropolsku według Magdy Gessler warto przed podaniem udekorować świeżym koprem oraz ćwiartkami cytryny. Potrawę można też posypać kolorowym pieprzem. Takie danie wyśmienicie sprawdzi się chociażby w trakcie świąt Bożego Narodzenia, ale oczywiście nie tylko, gdyż śledzie przygotowane w ten sposób można serwować również na wiele innych okazji.

W książce kucharskiej Magdy Gessler można ponadto znaleźć przepis na tatar ze śledzia po węgiersku. Taką potrawę przygotujemy z dwustu gramów fileta ze śledzia, jednej cebuli, dwóch kiszonych ogórków, dwóch jajek ugotowanych na twardo, jednej papryki, marynowanych grzybów, miodu, musztardy, pasty pomidorowej, ostrej papryki w proszku, imbiru oraz pieprzu.

Najpierw należy upiec paprykę (aż odejdzie od niej skórka). Następnie kroimy ją w kostkę, podobnie jak filety ze śledzia, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone oraz marynowane grzyby. Wszystkie składniki przekładamy do większego naczynia. W oddzielnej misce przygotowujemy sos z miodu, musztardy, pasty pomidorowej, papryki, imbiru oraz pieprzu. Sos łączymy z pokrojonymi składnikami. Tatara ze śledzenia po węgiersku przed podaniem należy schłodzić w lodówce.