Rolmopsy z papryką i cebulą

Dość specyficznym daniem przygotowywanym z marynowanego śledzia są rolmopsy. Rolmopsy, podobnie jak koreczki śledziowe po giżycku mogą stanowić wyśmienitą przystawkę, która będzie jednocześnie ciekawą ozdobą stołu. Do przyrządzania rolmopsów używa się wypatroszonego i pozbawionego ości śledzia, którego podaje się z różnymi dodatkami, na przykład z ogórkiem, cebulą oraz marchewką.

Rolmopsy najczęściej podawane są jako przystawka przed daniem głównym. W niektórych regionach naszego kraju taką zakąskę podaje się z dodatkiem musztardy oraz drobno pokrojonego ogórka konserwowego w trakcie wigilijnej kolacji. Rolmopsy mogą też pojawić się na stole w pierwszym czy drugim dniu świąt Bożego Narodzenia, ale oczywiście nie tylko.

Rolmopsy jako marynowane i zawijane śledzie, prawdopodobnie były potrawą znaną już w okresie średniowiecza. Co ciekawe, przygotowywane w ten sposób ryby znakomicie nadawały się do transportu. Filetowane śledzie pakowano do beczek i wysyłano do odległych zakątków Europy.

Dzisiaj rolmopsy są jedną z bardziej znanych przystawek śledziowych, które znakomicie smakują z dodatkiem różnych warzyw. Klasyczne rolmopsy przyrządza się z dodatkiem papryki, cebuli oraz ogórka konserwowego. Gotowe filety zawija się i spina, a następnie układa w naczyniach i zalewa się marynatą.

Do przyrządzenia wyśmienitych rolmopsów z papryką i cebulą będziemy potrzebować: pół kilograma płatów śledziowych, dwa kiszone ogórki, dwie średniej wielkości cebule, jedną paprykę czerwoną, dwie łyżki musztardy, kilka dużych łyżek octu, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz cukier.

Płaty śledziowe należy starannie wypłukać, a jeśli są bardzo słone, wówczas należy je moczyć w wodzie lub mleku przez około dwie godziny. W tym czasie możemy obrać cebulę i drobno posiekać, a ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w wąskie paseczki.

Do garnka wlewamy ocet, niecałą szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Do zalewy dodajemy też sól oraz cukier. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie pozostawiamy zalewę do wystudzenia.

Każdy płat śledziowy smarujemy musztardą, kładziemy ogórki, paprykę i cebulę. Śledzie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Gotowe rolmopsy z papryką i cebulą przekładamy do słoika, zalewamy zalewą i odstawiamy na około dwadzieścia cztery godziny. Rolmopsy najlepiej przechowywać w lodówce. Do spożycia będą nadawać się po upływie około trzech-czterech dni.