Matiasy w sosie musztardowym, tatarskim, chrzanowym

Matiasy to młode śledzie, które są wyławiane jeszcze przed pierwszym tarłem. Takie ryby odznaczają się niezwykle delikatnym smakiem i znakomicie smakują w połączeniu z rozmaitymi sosami. Matiasy w sosie musztardowym, tatarskim lub chrzanowym mogą stanowić naprawdę ciekawą alternatywę dla tradycyjnych śledzi marynowanych w occie.

Młode śledzie najlepiej sprawdzają się w sałatkach, ale można z nich przygotowywać również różne przystawki oraz zakąski. Matiasy w sosie musztardowym czy chrzanowym można serwować na wiele okazji, ale mogą to być także potrawy typowo świąteczne, które znajdą się na naszym stole na przykład w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Do przygotowania matiasów w sosie musztardowym będziemy potrzebować trzy sztuki matiasów, jedną większą cebulę, dwa ogórki konserwowe, trzy łyżki musztardy, dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego, jedną większą łyżkę majonezu, ziarenka gorczycy, łyżeczkę przyprawy typu curry, sól oraz pieprz.

Matiasy należy moczyć w wodzie od trzydziestu do około sześćdziesięciu minut (można je również moczyć w mleku). Po tym czasie ryby należy wyjąć i pokroić w niewielkie kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Z pozostałych składników należy przyrządzić sos, którym zalejemy śledzie. Wszystko razem mieszamy, po czym śledzie wkładamy do lodówki.

Równie smakowite będą matiasy w sosie tatarskim, które przyrządzimy z: dwustu pięćdziesięciu gramów młodych śledzi, jednej cebuli (może być biała lub czerwona), dwóch ogórków kiszonych, kilku sztuk marynowanych grzybków, trzech łyżek majonezu, soli, pieprzu, jednej łyżeczki słodkiej papryki w proszku, kilku kropel ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz z dwóch łyżeczek cukru.

Cebulę obieramy i siekamy możliwie jak najdrobniej. Grzyby oraz ogórki kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do szklanego naczynia, dodajemy do nich sól, pieprz, paprykę w proszku, cukier, majonez oraz sok z cytryny. Wkładamy je do lodówki, a tym czasie kroimy śledzie na niewielkie cząstki. Po około godzinie ryby można zalać sosem tatarskim i podać na stół.

Jeszcze jednym pomysłem na przyrządzenie młodych śledzi może być przepis na matiasy w sosie chrzanowym. Taką zakąskę przygotujemy z sześćdziesięciu dekagramów matiasów, dwóch łyżek chrzanu, trzech sztuk ogórków konserwowych, trzech łyżek śmietany, koperku, soli oraz pieprzu.

Ogórki kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy. Matiasy moczymy w wodzie przez dwie godziny, a następnie kroimy je w cząstki i układamy w misce. Na ryby wykładamy ogórki. Chrzan mieszamy ze śmietaną, pieprzem i posiekanym koprem. Gotowym sosem polewamy śledzie i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.