Marynowane w occie, śmietanie, oleju

Śledzie można przyrządzać na wiele sposobów i zapewne to właśnie dlatego ryby te tak często goszczą na naszych stołach. W okresie świątecznym można sięgnąć po przepis na śledzie z przyprawami korzennymi, natomiast na pozostałe okazje znakomicie powinny sprawdzić się śledzie marynowane w occie, śmietanie lub oleju.

Śledzie marynowane można przyrządzać samodzielnie w domu, wykorzystując rozmaite składniki. Najbardziej popularne są chyba śledzie marynowane w occie, które można serwować zarówno na co dzień, jak i na uroczyste przyjęcia. Takie śledzie przygotujemy z jednego kilograma filetów śledziowych, dwóch większych cebul, niecałej szklanki octu, dwóch łyżek gorczycy, kilku ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, cukru oraz soli.

Filety należy oczyścić, umyć, a następnie zalać zimną wodą. Tak przygotowane ryby odstawiamy na kilka godzin. W tym samym czasie można przyrządzić zalewę-marynatę z wody, octu, soli, cukru oraz wyżej wymienionych przypraw. Zalewę należy gotować przez około trzy-cztery minuty. Do gorącej marynaty wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Śledzie po wymoczeniu dzielimy na nieduże porcje i układamy w słoikach razem z cebulą. Całość zalewamy marynatą. Śledzie marynowane w occie przechowujemy w lodówce. Z powyższego przepisu otrzymamy dwa litrowe słoiki marynowanych śledzi.

Jeśli nie jesteśmy zwolennikami klasycznych śledzi w occie, wówczas możemy przygotować je z dodatkiem śmietany lub oleju. Do przyrządzenia śledzi marynowanych w śmietanie będziemy potrzebować cztery filety śledziowe, szklankę mleka, dwieście mililitrów śmietany, jedną cebulę, pieprz oraz sól. Opcjonalnie do takich śledzi można też dodać jabłko, dzięki czemu nabiorą oryginalnego smaku.

Śledzie moczymy przez dwie-trzy godziny w mleku, po czym odsączamy i kroimy na nieduże kawałki. Cebulę kroimy w piórka, a jabłko ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Gotową potrawę po wierzchu można posypać pieprzem. Śledzie marynowane w śmietanie z jabłkiem przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

Natomiast śledzie marynowane w oleju przyrządzimy z: czterdziestu dekagramów filetów ze śledzia, połowy szklanki oleju, trzech cebul, kilku większych łyżek octu, oliwy z oliwek oraz z przypraw (suszona natka pietruszki, sól, pieprz).

Filety kroimy na średniej wielkości porcje, a cebulę siekamy w drobną kostkę. W szklanej salaterce układamy warstwami śledzia, przysypując go solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. W oddzielnym naczyniu przyrządzamy marynatę z oleju, oliwy oraz octu, po czym zalewamy nią ryby. Śledzie marynowane w oleju odstawiamy na około dziesięć-dwanaście godzin.