Łatwe koreczki śledziowe po giżycku

Śledzie stanowią zdrowe i pełnowartościowe ryby, które bardzo często wykorzystuje się do przyrządzania smakowitych przystawek. Warstwowa sałatka śledziowa czy pyszne koreczki  ze śledzi to zaledwie kilka propozycji na apetyczne zakąski, które na stole mogą pojawić się nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Takie potrawy świetnie sprawdzą się na wiele okazji.

Najzdrowsze są śledzie mrożone oraz świeże, dlatego na zakup takich ryb najlepiej jest się  zdecydować. Chociaż są to ryby tłuste, to jednak nie są kaloryczne. Przed przyrządzeniem śledzi, warto je wcześniej pomoczyć kilkanaście minut w wodzie lub mleku. Śledzie można podawać nie tylko z warzywami, ale również z dodatkiem owoców.

Jedną z najprostszych i zarazem najbardziej rozpowszechnionych przystawek ze śledzia koreczki śledziowe po giżycku, które nie są trudne w przygotowaniu. Co ciekawe, taka przystawka nie tylko będzie wyjątkowa w swoim smaku. Może również stanowić bardzo ładną i estetyczną ozdobę stołu, na przykład w trakcie domowego przyjęcia czy każdej innej imprezy.

Do przygotowania łatwych koreczków śledziowych po giżycku będziemy potrzebować osiem filetów ze śledzia, trzy winne jabłka, dwie średniej wielkości cebule, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, trzy łyżki oleju, cukier, sól oraz pieprz. Marynatę przyrządzimy natomiast ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz cukru.

Przygotowanie tej pysznej zakąski śledziowej warto rozpocząć od wymoczenia filetów śledziowych w wodzie lub mleku. W tym samym czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, a następnie razem z jabłkami przekładamy na patelnię i podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy cebula będzie wystarczająco miękka, wówczas dodajemy przecier pomidorowy i smażymy jeszcze kilka chwil.

Ryby kroimy wzdłuż, a następnie smarujemy masą cebulowo-jabłkową. Dość mocno zwijamy, spinamy wykałaczką, a następnie układamy ciasno w słoikach. Sok z cytryny mieszamy z dodatkiem wody (najlepiej zachować proporcje pół na pół), dodać gorczycę, pieprz, ziele angielskie, cukier, liście laurowe i wszystko zagotować. Przestudzoną zalewą zalewać śledzie.

Koreczki śledziowe po giżycku po przygotowaniu najlepiej włożyć do lodówki na około dwa-trzy dni. Przed podaniem ich na stół należy je odsączyć z zalewy i ułożyć na półmisku. Koreczki możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi, plasterkami cytryny bądź dowolnymi dodatkami.