Tradycyjne korzenne na Boże Narodzenie

Na bożonarodzeniowym stole mogą pojawić się nie tylko śledzie marynowane w occie. Jeśli chcemy zaskoczyć domowników i gości naprawdę wykwitną potrawą, wówczas możemy sięgnąć po przepis na śledzie korzenne. Przygotowanie śledzi w ten sposób nie jest trudne, a dzięki temu zyskamy naprawdę bardzo oryginalną i zarazem aromatyczną potrawę na Boże Narodzenie.

Śledzie korzenne w wielu domach bardzo często pojawiają się na stole w okresie świąt. Takie danie pachnie goździkami i cynamonem, nic więc dziwnego, że ryby przyrządzone w ten sposób kojarzą nam się z kolacją wigilijną. Takie śledzie mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznych śledzi w śmietanie czy w oleju. Śledzie z dodatkiem przypraw korzennych sprawdzą się jednak nie tylko jako danie typowo świąteczne. Może to być też potrawa biesiadna.

Do przygotowania śledzi korzennych na Boże Narodzenie będziemy potrzebować około czterystu gramów śledzi (najlepiej z zalewy oliwnej), dwie większe łyżeczki cukru pudru, dwie łyżki mielonego cynamonu, jedną łyżeczkę mielonych goździków, jedną łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki ziela angielskiego, kawałek grubego korzenia imbiru, sól oraz oliwę. Opcjonalnie należy przygotować kilka małych cebul oraz koncentrat pomidorowy.

W dużej misce mieszamy ze sobą cukier puder, goździki, zmielony cynamon, gałkę muszkatołową oraz zmielone ziele angielskie. Śledzie odsączamy z zalewy oliwnej i kroimy na nieduże kawałki (ich wielkość można dopasować do własnych upodobań, jednak nie powinny to być zbyt duże kawałki, gdyż nie będą wówczas nadawać się bezpośrednio do jedzenia).

Gdy pokroimy już śledzie, wówczas należy wymieszać je starannie z połączonymi ze sobą przyprawami oraz kilkoma łyżkami oliwy. Całość przykrywamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy naczynie do lodówki (najlepiej na całą dobę, a jeśli nie jest to możliwe to chociaż na kilka godzin – można śledzie przygotować wieczorem i chłodzić przez całą noc).

Kolejnym krokiem do przygotowania śledzi korzennych na Boże Narodzenie jest podsmażenie na patelni cebuli z dodatkiem oliwy. Gdy cebula będzie wystarczająco miękka, wówczas można do niej dodać dwie-trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilę, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

Śledzie wyciągnięte z lodówki przekładamy do słoika, układając je na zmianę z warstwami cebuli. Resztę można dopełnić oliwą, po czym słoik zostawiamy na kolejne kilka godzin. Po tym czasie aromatyczne śledzie korzenne można już wyłożyć do szklanej miseczki i podać na stół. Wcześniej można je jeszcze udekorować piórkami cebuli.