Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/vks/public_html/480.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Śledzie na słodko z rodzynkami proste przepisy

Pyszne filety śledziowe z rodzynkami

Najczęściej na naszych stołach pojawiają się śledzie na słono, marynowane w occie lub oleju. Tymczasem możliwości serwowania tych zdrowych ryb jest znacznie więcej, o czym mogą   świadczyć chociażby przepisy na śledzie na słodko. Można je również podawać w wyśmienitych sosach słodko-kwaśnych.

Filety śledziowe na słodko nie są trudne do przygotowania, a w ten sposób możemy uzyskać naprawdę pyszną i oryginalną w smaku zakąskę. Śledzie przyrządzone z dodatkiem rodzynek czy aromatycznych przypraw będą stanowić smakowitą potrawę na Boże Narodzenie, ale można je podawać również na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach.

Do przygotowania filetów śledziowych z rodzynkami będziemy potrzebować: pięć filetów śledziowych, jedną pomarańczę, dwie większe cebule, pół szklanki oleju, garść rodzynek, jedną większą łyżkę miodu oraz łyżeczkę przyprawy do piernika.

Filety śledziowe należy wymoczyć (w wodzie lub w mleku, jeśli chcemy podkreślić ich subtelny i delikatny smak), a następnie odsączyć i pokroić w niewielkie cząstki. Z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy go razem z rodzynkami, pozostawiamy na około dwadzieścia-trzydzieści minut. W tym samym czasie obieramy cebulę, drobno ją kroimy i podsmażamy na oleju do momentu aż się zeszkli.

Sok z rodzynkami, łyżką miodu i łyżeczką przyprawy do piernika dodajemy do cebuli, wszystko razem dusimy przez około pięć minut. Śledzie zalewamy gotowym sosem i wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie filety śledziowe z rodzynkami są już gotowe do podania na stół.

Jeśli chcemy przygotować śledzie w sosie słodko-kwaśnym, wówczas możemy też sięgnąć po przepis na śledzie po sułtańsku. Do ich przygotowania będziemy potrzebować pół kilograma płatów śledziowych, łyżkę koncentratu pomidorowego, trzy łyżki ketchupu o łagodnym smaku, jedną cytrynę, trzy cebule, łyżeczkę musztardy, garść rodzynek, pół łyżeczki cukru, olej, pieprz oraz sól.

Płaty śledziowe należy wymoczyć w wodzie lub w mleku, a następnie odsączyć i obrać ze skóry. Rybę kroimy na nieduże cząstki, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy na około jedną godzinę. W tym samym czasie obieramy cebulę, kroimy ją na talarki i szklimy na oleju na patelni.

Do podsmażonej cebuli dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz opłukane wcześniej rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dusimy przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Filety śledziowe układamy w półmisku i polewamy gotowym sosem słodko-kwaśnym. Śledzie po sułtańsku przed podaniem można udekorować plasterkami cytryn oraz drobno posiekaną zieloną natką pietruszki.